- Sanat tarihte en eskilerden beri insanların hayatında bulunmaktadır. Sanat bir kişinin bir duyguyu başkalarına aktarması amacıyla yapılmaktadır. İnsanların zaman geçtikçe sanatın da değişmesi ile sanata olan bakış açısı da değişmiştir.
- Sanat 7 başlıca dala ayrılmaktadır. Bunlar resim, heykel, mimarlık, müzik, tiyatro ve danstır. Bu başlıca dalların yanında günümüzde sinema ve fotoğrafçılık da sanat olarak sayılmaya başlamıştır. Güzel sanatların sınıflandırılması çağdaş sınıflandırma ve geleneksel sınıflandırma olarak iki şekilde yapılabilir. Eski zamanlarda dil bilgisi, söz bilgisi, güzel konuşma bilimi, felsefe, geometri, astronomi de güzel sanatlar olarak sayılırken günümüzde çoğu bilim olarak sayılmaktadır.
- Geleneksel sınıflandırma yapılırken görsel sanatlar, işitsel sanatlar ve karma sanatlar olarak ayrılır. Geleneksel sınıflandırmada sanat eserlerinin hitap ettiği duyu organı dikkate alınmıştır. Görsel sanatlar resim, heykel ve mimari gibi göze ve görmeye dayalı olan dalları bulundurur. İşitsel sanatlar ise kulağa hitap eder ve içinde müzik ve edebiyat vardır. Buna aynı zamanda “fonetik sanatlar” denir. Karma sanatlar, bir diğer adıyla “ritmik sanatlar” olarak bilinir. Hem görme hem de işitme ile ilgilidir. Bunlar opera, tiyatro, sinema gibi dalları kapsar. Ancak geleneksel sınıflandırma yapılırken karikatür veya seramik gibi alanların sınıflandırmanın dışında kalması sebebiyle çağdaş sınıflandırma ortaya çıkmıştır.
- Çağdaş sınıflandırma yapılırken sanat dalının tekniği ve niteliğine dikkat edilmiştir. Yüzey sanatları sınıflandırmanın bir alanıdır. Bu alan iki boyutlu sanat çalışmaları, yani kağıt, tuval, duvar veya kumaş üzerine uygulanan sanatları kapsar. Örnek vermek gerekirse resim ve türleri, minyatürler, karikatür ve fotoğraf gibi sanat dalları verilebilir. Hacim sanatları ise çağdaş sınıflandırmanın bir diğer alanıdır. Bu alan heykel, seramik, anıtlar gibi üç boyutlu çalışmaları kapsar. Mekan sanatları ise mimari gibi mekanla ilgili tüm tasarım çalışmaları bu gruba girer. Dil sanatları da ayrı bir alandır. Edebiyat ve yazı türlerini içerir. Bunlara örnek olarak roman, şiir, deneme, tiyatro metni gibi eserler verilebilir. Müzik ve tüm türleri ise ses sanatlarına dahildir. Son iki tanesi olarak eylem sanatları ve dramatik sanatlar verilebilir. Eylem sanatları insan bedeni ile yapılan sanatlardır, örneğin bale, dans türleri, pandomim. Dramatik sanatlar ise insanın hareketleri ile bir olayı anlattığı sanatlardır. Bunlara tiyatro, opera, müzikal, kukla, gölge oyunları ve sinema gibi sahne sanatları dahildir.
- Sanattan anlamak için belli başlı bazı kavramları bilmek gerekir ve bunlardan bir tanesi akımdır. Akım değişik sanat görüşleri olarak açıklanabilir. Sanat eskiden beri günümüze gelene kadar insanların geçirdiği evrimlerden, yaşam tarzlarından, yönetim şekillerinden, sosyal gelişimlerden, insanların hayata bakış açılarından ve yaşam koşullarından etkilenerek değişimlere uğramıştır. Bu sebeple şu anki sanat ilk zamanlardaki sanat ile aynı değildir. Bu özelliklerin toplumdan topluma fark göstermesi sebebiyle de her toplumda ve dönemde farklı sanat akımları ortaya çıkmıştır. Her yeni çıkan sanat akımının bir öncekinden zıt özellikleri taşıdığı ve tepki olarak çıktığı söylenebilir. Bunlar en çok bilinen sanat akımları üzerinden örneklendirilebilir. Rönesans döneminde sadelik ve ölçüler ön plandaydı ve çok önem veriliyordu. Her şey matematiğe bağlıydı ve buna yazılı eserlerde dahildi. İnsanlar değiştikçe Rönesans’tan bir sonraki Barok döneminde, Rönesans’taki simetri ve düzen bozulmuştu. Gösteriş ve hareketlilik ortaya çıkmıştı. Barok’tan sonra gelen Realizm döneminde ise gösteriş ve abartı yerine, doğa gerçekçi birşekilde canlandırılıyordu.
